22/3/17

Vinyes de Peralada

Al nord est de Figueres, la confluència del Llobregat i la Muga conformen una plana esquitxada de vinyes i conreus i presidida per la silueta del castell de Peralada, una construcció ja datada al segle IX i que va ser casal d'un poderós vescomtat. Seu d'una important escola de música que va contribuir a revitalitzar la sardana, el castell, reformat a l'estil francès al segle XIX, és avui la seu del popular festival musical d'estiu.

Vinyes del Celler La Vinyeta, a Mollet de Peralada
Fins les envistes de les Alberes, la plana és un intens mosaic de colors i olors, dominant els de les vinyes de la D.O. Empordà. Al llarg de l'excursió passarem per heretats de sis cellers. El punt de partida de la ruta és el gran aparcament que hi ha a l'entrada de Peralada venint per la GIP 6042.
Comenceu a pedalar en direcció Vilabertran, Cabanes i el centre històric, deixant a dreta la portalada del castell. Baixeu a tocar de la murada del castell. Aviat creuareu el pont que comunica amb el convent del Carme. Si aixequeu el cap veureu les cigonyes a ma dreta. Continueu baixant per aquí fins una nova rotonda (que també te un aparcament que deixareu a esquerra). Continueu recte en direcció a Mollet de Peralada. El carrer descriu una gran volta per la part externa del poble i desemboca a la carretera de Mollet, que agafareu a esquerra.
La pedalada fins aquest poble és d'una bellesa inqüestionable: entre vinyes i amb la serralada de les Alberes (part final dels Pirineus) de teló de fons, la carretera plana fa més agradable el trajecte. Entreu a Mollet fins el restaurant Ca la Maria, ben be al centre. Un cop aquí gireu a esquerra pel carrer de la Placeta (hi ha un rètol que indica l'aparcament del restaurant). Creueu la carretera i continueu dret cap al Celler la Vinyeta i el poble de Masarac. Abans passareu per l'església de Santa Maria de l'Om, i poc després creuareu l'Anyet per un gual. Desembocareu a la GIV 6026. Teniu el poble al davant.
La ruta continua per aquesta carretera a ma esquerra. Te un cert trànsit, però hi ha voral i és ampla i ben asfaltada. deixeu a esquerra el trencall que du a Cabanes, passeu per Vilarnadal i, a les envistes de l'autopista, deixeu-la i trenqueu per una pista asfaltada que surt a ma esquerra i que aviat corre paral·lela a la mateixa autopista. Continueu per l'asfalt, que se separa de la via ràpida i, entre conreus i oliveres, sempre tot recte, arriba al poble de Cabanes. Gireu a esquerra quan arribeu a un stop, i a dreta (direcció Trull d'oli de Cabanes) a la bifurcació propera (carrer Colom). Al següent stop gireu a dreta en direcció a Vilabertran (ho indica un rètol verd). El carrer surt del poble i, convertit en carretera, travessa la Muga per un gran pont. Poc després deixareu un trencall a dreta i, no gaire més enllà, abandonareu la carretera per un camí asfaltat que surt a esquerra de biaix. Aviat sereu a Vilabertran. A ma dreta anireu al monestir.

La canònica de Vilabretran
Aquest poble és conegut per la canònica de Santa Maria, un impressionant monestir romànic situat ben be al centre del poble. No deixeu de visitar-lo. La nostra ruta, però, continua just en l'altre sentit, a esquerra. Just quan veieu el rètol que indica el final del poble, heu de girar a dreta per un camí asfaltat que hi surt i a esquerra pel primer carrer (indica zona esportiva). Ara pedalareu per camins asfaltat entre camps. El que porteu desemboca en un altre, que agafareu a esquerra. Avist el deixareu per un primer que surt a dreta (un rètol verd indica Peralada) i que arriba a les envistes de la Muga. després discorre entre el riu i la carretera N-260. I ull viu, que aquí hi ha un punt perdedor. Just després de passar una petita sèquia surt un camí, també asfaltat, a esquerra i en angle de 90 graus. Agafeu-lo; en cas contrari acabaríeu a la carretera. Aquest camí gira aviat a dreta i després a esquerra per creuar la Muga per un gual. Aneu amb comte per què el riu sol baixar força i el gual és summament relliscós. Un cop creuat, gireu a dreta pel primer camí de terra que surt a ma dreta. Aviat trobareu un altre passallís, aquest cop per creuar el Llobregat; sou a l'aiguabarreig dels dos rius.
A l'altra banda del Llobregat agafeu el camí cap a la dreta. fa una volta i desemboca a la carretera de Peralada. Agafeu-la en sentit contrari el poble, és a dir, a dreta, fins una rotonda. Ara tombareu a esquerra, en direcció Vallgornera, un dels veïnats que conformen Peralada.
A Vallgornera s'acaba l'asfalt. A ma dreta un trencall us mena al castell, un mas fortificat. Seguint rectes continueu la ruta. Aviat desemboqueu en un camí més ample. Agafeu-lo a esquerra, i passeu un petit gual. Aquest camí us portarà fins la rotonda on hi ha l'aparcament on heu deixat el vehicle. Abans, però, no deixeu de visitar el centre del poble, sobretot la plaça.
Dificultat: Mitjana Distància. 32 kms Temps: 2h 07’ (2h 50'h amb aturades) Desnivell: 110 mts @: http://ca.visitperalada.cat/

Cap a Cabanes: sol a la plana i neu a l'Albera