7/5/18

Les fonts del Mogent


Les aigües que recullen les rieres de Cànoves, Vilamajor, Vallserena i Gioia, pel Montseny, i els torrents de Sant Bertomeu, Arenes, can Mora o Céllecs pel Corredor, conflueixen en un petit fondal entre Ordal, Sant Joan Sanata i Collsabadell, llocs de Sant Antoni de Vilamajor i Llinars del Vallès. Aquí es forma el riu Mogent, que entre Montmeló i Montornès, s'uneix al Congost per formar el Besòs. Pedalem a les seves fonts.
A Sant Antoni de Vilamajor
Situem el punt de partida davant del teatre auditori de Llinars del Vallès. Hi podeu arribar en tren (Rodalies R2 Nord). Davant del teatre hi ha aparcament. Sortiu per la Ronda Sant Antoni amunt fins una propera rotonda. Aquí agafeu la carretera  BP 5107, que pujant molt suaument us mena a Sant Antoni de Vilamajor. Els camps que veieu a dreta en un lleu fondal, són regats amb els aqüífers de les rieres que conformen el Mogent.
A Sant Antoni seguiu fins trobar la plaça de la Vila, a dreta, entreu-hi i pedaleu pel carrer Verge de Montserrat, deixant la plaça a esquerra. El carrer desemboca en un de més ample, Pau Casals, que agafareu a esquerra en baixada. Al carrer se li uneix un per l'esquerra i continua baixant fins creuar la riera de Vallserena. Quan el carrer, que ara es diu del Pi, es bifurca en un petit parc amb alzines, continueu per la dreta, direcció Llinars del Vallès, amunt deixant un ample trencall a dreta. El carrer desemboca en una gran cruïlla. Al front és l'aparcament d'un restaurant. Seguiu a esquerra i amunt pel carrer del Pi en direcció a Llinars. Aneu deixant travessies.
Després de creuar el carrer Girona, comenceu a davallar ràpidament entre xalets. Deixeu dues travessies per l'esquerra i baixeu fins una cruïlla on hi ha una parada de bus i un parc infantil. Agafeu el de la dreta (c/Alacant), tot i que indica que no te sortida. Porteu el torrent de can Diviu a l'esquerra. Sou al centre del fondal on neix el Mogent. S'acaba l'asfalt i continueu per un bon camí de terra, que puja suaument passant entre alguna granja. Deixeu un trencall ample a la dreta o seguiu per la pista principal. Aviat començareu a baixar. Deixeu un altre trencall a dreta i davalleu vers el fondal del torrent, un bell espai conreat. Continueu baixant fins creuar el torrent i pedalar per l'altra llera, on apareix l'asfalt, a les envistes de diversos masos.
Baixant cap al torrent de Diviu amb el Turó de l'Home al fons
Desemboqueu en un camí. Agafeu a dreta, torneu a creuar el torrent i seguiu entre granges fins creuar una pista asfaltada més estreta. Seguiu cap a les vies del tren que veieu al fons. Aneu sortint del fondal. Hi pedaleu de costat fins desembocar a l'antiga C 251. Gireu a esquerra (tot i que no es pot), passeu el pont per damunt de la C 35 i, en arribar a una rotonda, continueu rectes en paral·lel a la C-35. Descriviu un revolt a dreta i aviat veureu el dolmen de Pedra Arca, al peu d'un gran pi.
Arribeu a un centre de jardineria. Agafeu el camí de terra que surt a dreta, passant entre els seves instal·lacions. Deixeu la pista asfaltada. Pedaleu per una pista de terra a tocar del torrent de les Arenes, un altre dels que forma el Mogent. El creueu i sortiu a un aparcament de camions de l'àrea de servei de l'autopista. Agafeu la pista asfaltada a dreta. Volta l'aparcament i aviat us ofereix una excel·lents vistes del Turó de l'home. A l'altre extrem de l'àrea passeu pel mas de Can Colomer. Deixeu un pont per damunt de l'autopista a esquerra i passeu sota la C 35. Seguiu rectes per la pista asfaltada que us durà a creuar ja el Mogent i a passar sota les vies de l'AVE i del tren convencional. Just creuades, gireu a esquerra i travesseu la riera de Vallserena. Continueu endavant, passeu sota una altra carretera i aviat entrareu al nucli habitat de Llinars per una agradable zona de cases baixes. El segon carrer travesser es diu Verge de la Bonasort. Gireu a dreta fins una gran rotonda per la que creuareu la C 251. Recte surt la Ronda Sant Antoni, on heu començat a pedalar.
Dificultat: Fàcil Distància. 14.50 kms Temps: 1h 08' (1h 34' amb aturades) Desnivell: 130 mts @: www.besos-tordera.cat/
Dolmen de Pedra Arca