24/9/10

Entre aigües i camps per la riba del baix Ter

La plana baixa i fèrtil que s’estén entre les desembocadures dels rius Daró i Ter, al Baix Empordà, i que ha guanyat terreny al mar, ha estat sempre objecte d’una intensa explotació agrària. Entre urbanitzacions i serveix, avui encara es poden contemplar belles estampes naturals. Amb aquesta senzilla ruta proposem descobrir-ne un grapat.

Comencem a pedalar al poble de Gualta., just a l’entrada del municipi, al costat del pont vell sobre el Daró. Si esteu de sort podreu deixar el cotxe sota uns arbres. L’excursió transcorre seguint pràcticament sempre la xarxa de cicloturisme del Baix Empordà (bici blanca sobre fons granat) Sortim pedalant en direcció a Torroella per la carretera que entra al poble per un pont nou. Creuem la GI-643 i seguim pel camí de terra que s’obre al davant. Una estona després travessem la C-31 i continuem també pel camí d’enfront. Ja portem el Ter a la nostra esquerra.
Al quilòmetre 4,75 deixem els indicadors de la xarxa de cicloturisme que continuen per una carretera asfaltada, nosaltres seguim entre vegetació de ribera el camí paral•lel al riu fins la mateixa Gola del Ter. Al davant tenim la majestuositat de les illes Medes i a la dreta les dunes de la platja de la Fonollera. Som en ple parc natural del Baix Ter i les Medes, recentment aprovat pel Parlament de Catalunya.
El camí circula a tocar de les dunes, en plena platja. Probablement no us tocarà més remei que empènyer en algun tram, doncs la pedalada es fa difícil. Aprofiteu per contemplar el paisatge que paga la pena. En 1’5 kms sereu a urbanització Mas Pinell. Dreta pel carrer de la Cuareta fins el final i us allunyareu de la platja. Recupereu els símbols de la Xarxa de cicloturisme. Dreta fins el final pel carrer del Rossinyol i esquerra per la carretera d’accés a la urbanització. Tres cents metres després sou en una carretera que agafeu a l’esquerra un carril bici que s’obre uns metres més endavant a la mateixa ma. El carril discorre entre bells camps d’arròs. Quan s’acaba el carril seguiu en el mateix sentit per la carretera fins just passat Mas Pla (dreta). Uns metres més endavant agafeu l’ample camí de aterra que surt perpendicular a l’esquerra. Seguint el camí sempre recte travesseu més camps de conreu, d’alguns d’arròs, i un petit aeròdrom.
Després d’una benzinera que hi ha a la dreta, trobem una cruïlla amb una caseta al fons. Girem a la dreta i creuem la C-31. Enfront hi ha la carretera local a Fontanilles, que prenem fins el poble. Portarem el curs del Daró vella la nostra esquerra. L’església de Sant Martí (S XII) va ser modificada i fortificada al segle XVII amb un mur i unes capelles laterals. De l’antic castell del segle XI, el castellot en diuen, queden restes d’un mur i la base d’una torre circular.
Sortim de Fontanilles baixant el turó per l’altra banda fins desembocar en una carretera local que, tombant a la dreta, ens portarà de nou a Gualta. Abans de tornar al cotxe feu una volta pel poble. Els casals amb finestres gòticrenaixentistes, l’església neoclàssica de Santa Maria (XVIII) i el ja conegut pont sobre el Daró (XVI) són alguns dels elements que fan d’aquest tranquil poble un indret molt agradable.
Dificultat. Baixa. Distància. 23.00 kms Temps: 2h 30 Desnivell. inapreciable. Cartografia: Pedalant pel Baix Empordà (Cossetània)) @: www.baixemporda-costabrava.org.
Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya el 24.09.10