21/4/11

Per Sant Jordi pedaleu fins Montgat per visitar la recentment restaurada torre de Ca n’Alsina

Un cop enllestida la restauració de la torre de guaita de Ca n'Alsina de Montgat, que formava part del mas enderrocat el 1987, aquest dissabte, diada de Sant Jordi, se n’ha programat una primera jornada de portes obertes entre les 10 i les 13h. Situada al Passeig Marítim, a llevant del turó de Mongat, la torre te avui l’efecte simbòlic de ser una la porta del Maresme.
La torre va ser construïda durant el segle XVI, quan la casa era propietat de la família Matheu. És de planta absidal. i conserva diverses finestres emmarcades de pedra i restes de matacans. La torre de guaita de Ca n’Alsina (Alzina segons en quins documents) és l’edificació més antiga del municipi, superada solament per la capella de Sant Martí.
La costa va ser objectiu de nombrosos atacs per part de pirates d'origen sarraí, italià o francès. Al segle XVI es va estructurar una xarxa defensiva a la costa amb la construcció de torres de vigilància associades als masos o aïllades. La seva situació alçada permetia la comunicació entre elles a través de senyals, pel que resultava un sistema molt eficaç per defensar-se de possibles atacs foranis. Amb uns 11,5 metres d’alçada, la torre de Ca n’Alsina es comunicava amb la de Can Canyadó, a Badalona i ca n’Umbert, a Montgat mateix. Més enllà hi havia la de can Nadal, a Vilassar.
L’accés en bicicleta fins la torre és complicat degut a l’absurda mesura municipal de prohibir la circulació de bicicletes pel tram de Montgat del passeig marítim que enllaça Barcelona i Premià de Mar sense deixar la costa. S’hi pot anar pedalant fins el baixador de Montsolís, si veniu del nord, i fins el peu del turó, si veniu de Barcelona. Després haureu d'empènyer o d'arriscar-vos a tenir raons amb la urbana del poble. Sigui com sigui, pedaleu a ritme de vianant. Des de la plaça de Llevant, a la zona del Fòrum, fins la torre hi ha 8,5 kms.