27/12/12

Per què han fet fora el Katusha?

El segon millor equip i el primer corredor del món, segons la classificació UCI Pro Tour establerta per la pròpia Unió Internacional de Ciclisme (UCI) han estat foragitats de la primera divisió del ciclisme internacional (UCI Pro Tour) sense cap mena d’explicació. 
Segons la prestigiosa revista nordamericana Bycicling, la victòria del 'Purito'
al Giro de Llombardia ha estat del millor de l'any
L’equip Katusha ja ha portat el cas al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS), mentre que el català Joaquim 'Purito' Rodríguez ja ha anunciat que podria canviar d’equip la temporada vinent. Però per ara ni l’equip ni el corredor saben per què han estat expulsats de l’UCI Pro Tour.
Per elaborar la llista dels 18 equips que conformen la primera divisió del ciclisme la UCI observa tres variables. La primera són els resultats esportius, barem que l’equip rus supera positivament amb escreix. La segona és l’existència de casos de dopatge sancionats o pendents. També en aquest apartat el Katusha aprova amb excel·lent, doncs no te corredors implicats en dopatge. I la tercera variable són els problemes financers derivats d’impagaments de salaris al personal. Tampoc en aquest aspecte els russos tenen problemes declarats. Hi ha qui fa córrer uns pagaments opacs a corredors russos, però només són falòrnies per ara. Llavors, per quin motiu ha estat descartat del grup de 18 equips de primera línia?
Maniobra
Hi ha qui diu que la veritable causa es més obscura. El president de l’UCI, Pat McQuaid opta a un tercer mandat, tot i estar fortament qüestionada la seva gestió arran del cas Armstrong, que ha destapat evidents tractes de favor, suborns i ‘vista grossa’ envers al ciclista texà. Fa uns mesos va aparèixer la plataforma Change Cycling Now (canvia el ciclisme ara), impulsada per diversos mitjans de comunicació de gran prestigi internacional (i a la que es va adherir El Tourmalet), on es promulgava un canvi radical de les estructures institucionals del ciclisme per tal de posar de nou en valor aquest esport fent-lo més net, transparent i honest. Fa unes setmanes s’ha sabut que el tres vegades guanyador del Tour, Greg LeMond, optarà a la presidència de la UCI el 2013 portant com a programa electoral els punts reivindicatius de la plataforma Change Cycling Now.
En aquesta situació McQuaid ho te difícil per revalidar la presidència. I més quan es va saber que hi hauria un tercer candidat, un candidat rus que ben be podria afavorir la victòria de Lemond trencant la unitat entre els partidaris de la UCi actual i del seu president. Persones pròximes a la federació vinculen aquesta circumstància amb l’expulsió del Katusha de la primera línia del ciclisme internacional. El TAS te, però, la darrera paraula.