30/11/16

Tradició i modernitat a La Roca del Vallès

A la vall mitjana del riu Mogent, encastat a la serralada Litoral i al peu del que va ser el camí ral a França i avui és l'AP7, La Roca és un dels municipis més grans del Vallès Oriental; tant, que acull una presó, dos castells, un golf i un outlet immens. Es mereix una visita.
Per un bosquet típicament vallesà
La Roca és un territori fàcil de recórrer en bici. Assentat prop de la llera del Mogent, s'ajeu estret i llarguerut a banda i banda del riu i l'autopista AP7.
Des de la plaça de l'Era (al sud hi ha aparcament prop de la zona esportiva) sortiu pel carrer de Catalunya. Creueu la C-1415 a i seguiu rectes pel carrer de l'alcalde Sadurní Pujadas, o carrer de Dalt. Gireu a esquerra pel carrer Canigó i a dreta per Església. Després tornareu també per aquí. Aneu sortint del centre urbà. Per un gual creueu el Mogent i seguiu rectes cap a un pas sota les vies de l'AVE: El que queda de La Roca agrària us saluda amb una personalitat rural creuada per tota mena de vies de comunicació. Poc després passareu sota la C-60 i l'AP7, conjuntament. Un cop a l'altra banda gireu a dreta en una moltdura pujada paral·lela a l'autopista.
Deixeu un pont que la creua a dreta i seguiu a tocar de la via, fins arribar a les envistes del centre comercial, bo i deixant a dreta un pas per sota l'AP7.
Creueu tot l'aparcament de la Roca Village fins sortir-ne per l'altre extrem, on hi ha una rotonda a tocar de l'entrada principal. A la rotonda agafeu el primer trencall, un pont que us durà a l'altra banda de l'autopista. Passeu de nou sota l'AVE, gireu a esquerra i desemboqueu a la BV 5105. Amb cura pedaleu cap a l'esquerra, en direcció a una gran rotonda i tornant a passar sota el tren. Deixeu-la pel primer trencall (carretera de les aigües). Aquesta carretera us durà a les instal·lacions centrals d'Aigües Ter Llobregat (ATLL); ras i curt la planta que tracta l'aigua que beu mig país. La veureu a dreta, és immensa. A l'altra banda porteu la C-35 i l'autopista.
Aquesta carretera travessa un petit polígon industrial i desemboca a la BV 5103, de Cardedeu a Dosrius. Agafeu-la a dreta, passeu pel restaurant Mas Mogent i l'AVE de nou i preneu a dreta pel primer trencall planer, deixant la carretera que s'enfila.

Creuant el Mogent per un gual, a La Roca
És el carrer de Sant Pere, que deixareu que marxi a esquerra un tros més endavant per seguir rectes pel carrer Narcís Monturiol, un camí de terra que circula en paral·lel al riu Mogent, encaixonat pel tren. El carrer desemboca al polígon Font de la Parera. Seguiu entre naus tot recte fins que no pugueu, feu una ziga-zaga esquerra-dreta i desembocant a la BV 51 05 molt a prop de l'entrada a la zona comercial per on heu passat fa una estona. Pedaleu amb cura per la carretera cap a l'esquerra fins veure l'entrada a Sta. Agnès de Malanyanes, a esquerra, Aneu-hi. L'avinguda Gaudí creua tot el lloc i, tot i que un tros és contra direcció, si aneu amb ull no hi ha problema. En arribar al final d'aquest tram, agafeu a esquerra en pujada pel carrer del Pi Gros. Aviat planeja, creua el carrer Pau Casals i continua fins una cruïlla a dreta, esquerra i centre. Continueu rectes entre camps. El carrer baixa fins desembocar en un camí. Sou als afores de Santa Agnès. Gireu a esquerra i aviat a dreta en una bifurcació amb una tanca de plantes en mig. Uns metres després, a les envistes d'un mas petit, deixeu el camí que porteu i agafeu un que baixa per la dreta i que passa per sota d'aquest mas. El camí passa per un bosquet girant a dreta i, al cap de munt d'una pujada, desemboca a la carretera c 1415 c, per on seguireu baixant tal i com veniu. Quan arribeu a un trencall a dreta que indica Granollers, Cardedeu i Mataró per la BV 5105, agafeu-lo. Passeu una rotonda sota la C-60 i seguiu rectes cap a Sta. Agnès, Cardedeu i La Roca sector comercial. Uns metres després desvieu-vos a dreta vers Sta. Agnès. Al cap de munt d'una breu pujada gireu a esquerra en una cantonada on hi ha una parada d'autobús. Aquest carrer us farà passar la BV 5105 per damunt.
La via asfaltada gira a esquerra en un terreny dedicat a l'aeromodelisme i immediatament a dreta per creuar el riu Mogent. Desemboca en una altra carretereta que va paral·lela a l'autopista. Agafeu-la a esquerra, bo i pujant. Passareu per la zona de peatge de l'enllaç entre l'AP7 i la C-60 i, poc després, en forta baixada, creuareu la C-60 per sota per remuntar després a tocar de l'espai natural de la bassa dels ànecs, zona lacustre de La Roca. Deixant enrere, per fi, les autopistes i vies fèrries, el camí asfaltat us porta de nou, entre camps, cap a la Roca. A ma esquerra veureu el castell.
El camí desemboca just a tocar del gual sobre el Mogent que heu creuat tot just començar a pedalar. tombeu a esquerra, passeu el gual i continueu rectes pel carrer Església. Després de la parròquia de Sant Sadurní i la plaça de la Vila el carrer es diu Major. Endavant fins creuar la C 1415 c. Seguiu rectes per la Rambla del mestre Jaume Torrents, fins arribar a la plaça de l'Era, d'on heu sortit.
Dificultat: Fàcil Distància. 17.80 kms Temps: 1h 18’ (1h 30' amb aturades) Desnivell: 185 mts @: http://www.turismevalles.com

Entre camps, prop de lespai natural de la bassa dels ànecs