10/6/10

Pal parc natural fins la desembocadura del Ter

A meitats de maig el Parlament de Catalunya va aprovar la declaració de parc natural al territori comprès per la Serra del Montgrí, les Illes Medes i la desembocadura del Ter. Situat a les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà el nou parc te 8.192,19 hectàrees, que protegeix tant zona terrestre com marina. Inclou dues reserves naturals parcials, una de marina a les illes Medes i una de terrestre al Baix Ter; una reserva natural integral a la zona emergida de les illes Medes; una zona perifèrica de la reserva natural parcial marina, i un àmbit de protecció d’espais agraris. Avui us proposem recórrer la part baixa del riu Ter. La ruta segueix els itineraris de cicloturisme del Baix Empordà, per tant per seguir-la només cal anar buscant els pictogrames on es veu una bici sobre fons granat.
La plana del Baix ter, encaixonada entre la Serra del Montgrí i per la de les Gavarres, és una rica plana de sediments que ha estat transformada per l’ésser humà que, entre d’altres, n’ha variat la desembocadura natural per a usos agrícoles.
Sortim de l’oficina de turisme de l’Estartit, situada al passeig marítim. Deixem el mar a l’esquerra i seguim fins el final del passeig, on hi ha el parc de la Pineda. A la dreta pel carrer de les Salines serem a l’estany del Ter Vell. Aquí podem observar les aus. Cent metres després tombem al l‘esquerra pel carrer Costa Brava, el seguim fins el final i creuem a l’esquerra un pontet damunt del rec Vell, que porta l’aigua a la llacuna que hem vist abans. Uns centenars de metres després girem a la dreta en una cruïlla per un camí asfaltat. Enfront tenim el castell del Montrgí, Seguim el camí principal fins el Mas del Pi, aquí girem a la dreta per atansar-nos-hi. Passada l’entrada del mas girem a l’esquerra per seguir de nou el rec Vell. Deixem el Molí del Mig a l’esquerra i seguim 600 metres fins trobar una cruïlla. Tombem a l’esquerra per un camí rural asfaltat. No obstant això, us recomanem que aneu fins a Torroella i hi feu una visita, car és una de les viles més belles de l’Empordà i amb un casc antic de gran valor patrimonial.
Seguint la ruta, el camí deixa de ser asfaltat i, una mica més endavant, arriba a la llera del Ter, Trenquem a l’esquerra en paral•lel i seguim fins que tomba a l’esquerra per darrera les dunes. Continuem recte i anem fins la Gola del Ter. La desembocadura del riu va ser modificada al segle XIX. Abans s’abocava al mar per dos punts, però la nova canalització, tot recta des de Torroella fins l’indret anomenat la Gola va permetre aprofitar els terrenys al•luvials per al conreu. Anem amb compte perquè, depenent de l’aigua que porta el riu, la Gola varia de mida i, fins i tot, d’ubicació.
Recuperem el camí que havíem deixat i, a partir d’un trencall a l’esquerra 300 metres endavant, ens endinsem en l’espai natural protegit de La Platera, una zona molt urbanitzada però que s’ha pogut salvar gràcies al PEIN dels aiguamolls del Baix Empordà i ara a la declaració de Parc. Mig quilòmetre després girem a la dreta seguint el camí principal fins l’entrada a una casa de colònies, aquí girem a la dreta.
Continuem tot recte seguint el camí principal fins arribar de nou a la cruïlla que,a l’anada, hem agafat a la dreta per anar cap a Torroella. Ara seguim recte. Just abans de creuar el pontet del rec Vell, girem a la dreta per un caminoi asfaltat que, a tocar de l’espai natural protegit, ens mena a un observatori des d’on potser podrem veure fotges i ànecs collverds. Després seguim tot recte fins la urbanització els Griells, ja a l’Estartit. A l’esquerra tenim la platja, seguim fins la cruïlla entre el carrer de les Salines i el parc de la Pineda. Refem el camí que hem fe a l’anada pel passeig marítim i arribarem al punt de sortida.
Dificultat. Baixa. Distància. 18.00 kms Temps: 2h 30 Desnivell.160 metres. Cartografia: Pedalant pel Baix Empordà (Cossetània)) @: http://www.baixemporda-costabrava.org/.

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya