18/7/12

Anem a la platja en bici

Per què pansir-se en un embús, gastar benzina o ensumar els efluvis corporals de tot un vagó. Si aneu a la platja amb bici us predisposareu millor al bany i començareu a fer bronzo només sortir de casa. I, a més, és barat, sa i, si teniu mainada, pot ser un dia perfecte.
Les guinguetes del barri de pescadors de Montgat
No cal quedar-se a Barcelona per anar a la platja en bici. Les vacances són per viatjar i veure món. Carregeu una motxilla amb l’entrepà i la beguda, i pedaleu cap al nord, hi ha platges per a tots els gustos. Això és ‘ ‘zero cost’. 
Fixem la sortida a la plaça de Llevant, davant l’edifici blau del Fòrum, on acaba la Diagonal i es creua amb l’avinguda Taulat i l’avinguda d’Eduard Maristany. Poseu-vos a pedalar per la dreta d’aquesta carrer cap al nord. Passeu el nou edifici de Telefònica, ja sou a Sant Adrià del Besòs. El carril bici us porta fins el pont damunt del riu, a la dreta aniríeu al parc del Besòs i a la platja, a l‘esquerra podríeu pedalar fins Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac.
Sigueu més ambiciosos i busqueu una platja més al nord. Aviat (6 kms) arribareu a Badalona. El futur museu del còmic us saludarà. Ja que esteu de vacances aprofiteu per conèixer el Pont del petroli, una passera que s’endinsa 250 metres dins el mar. És just abans de la fàbrica d’Anís del Mono, l’olor de matafaluga la delata. Seguiu pel passeig marítim de la ciutat. La platja de les barques (8 kms) és una de les més agradables. Quan acaba el passeig travessareu un gran descampat on hi havia una fàbrica, baixareu fins la calçada d’un pas deprimit per a cotxes, seguireu recte amunt i sereu al Maresme, a les platges de Montgat, les més ben arranjades de la conurbació metropolitana. Volteu el turó de Motgat (on hi ha el primer túnel de tren de l’estat) i arribareu al barri de pescadors, una autèntica joia de l’arqueologia marinera que encara conserva guinguetes i berenadors com eren fa 60 anys i una petita llotja de peix. A més, la torre de guaita de Ca n’Alzina del segle XIV (11.5 kms), és una altra de les visites obligades d’aquesta ruta. Ull, en aquest tram l’ajuntament prohibeix circular en bici (sic?). Porteu-la a ma una estona fins passat el baixador de Renfe de Montgat Nord.
Fins Masnou és un passeig a tocar de l’aigua; trieu la platja que més us agradi si esteu cansats de pedalar. Un cop allà podeu travessar el port per dins i tafanejar el iot que mai no tindreu. Sortiu del port i continueu per un carrer que es converteix en passeig marítim al baixador d’Ocata (16 kms). Quan acaba el passeig un ample camí a trenc d’ones us portarà fins a Premià de Mar (21 kms).
El passeig marítim de Mataró, final de trajecte
Podeu anar fins el club nàutic i un baixador de tren abandonat. Un cop aquí, si voleu seguir fins a Vilassar de Mar cal que creureu les vies i la carretera pel pas deprimit i agafeu un caminoi estret però fresat que va pel costat de la carretera Nacional. No hi ha perill, el voral és ample i aneu força lluny dels cotxes. Passeu la benzinera, l’accés al Mercat de la Flor i, en arribar a uns blocs de pisos blancs força alts, busqueu a l’esquerra un pas soterrat que us mena de nou a la platja; sereu a Vilassar (24 kms) Seguint pel passeig marítim passareu per la cala dels pescadors, pel club nàutic i pel restaurant Palomares, una guingueta de platja dels anys 70 que manté l’estètica de l’època; una joia vintage.
Si voleu arribar a Mataró cal seguir amunt deixant el baixador de Cabrera de Mar i sempre a tocar de les ones. Quan s’acabi el camí passeu per sota les vies i seguiu amunt pel carrer que us mena a una zona comercial (Brico Depôt i Carrefour). Creueu els aparcaments i busqueu la carretera nacional. Aquí cal anar amb conte, doncs per creuar la riera d’Argentona no hi ha més remei que circular per la calçada o portar la bici a la ma durant 20 metres per una estreta vorera. A l‘altra banda un carril lateral permet seguir pedalant fins una gran benzinera situada en una rotonda. Tombeu a la dreta en direcció al mar fins al final del carrer; llavors a l‘esquerra per dins un parc i sortireu al Tecnocampus, la nova zona universitària i tecnològica de Mataró (31 kms). Passeu sota el pas deprimit i sortireu al passeig marítim que us portarà al port, a les platges i al petit nucli de cases de pescadors del Callao. Si no teniu ganes de tornar pedalant, el tren circula sempre al vostre costat; més pràctic impossible.
Dificultat. Fàcil. Distància. Entre 11 i 30 kms (anada) Temps: Entre 40’ i 2h30’ Desnivell inapreciable.

Publicat sl suplement Indrets de El Mundo de Catalunya