31/7/12

La diversitat dels Aiguamolls de l’Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà és una àmplia zona humida al voltant dels rius Fluvià i Muga que conforma un hàbitat privilegiat per a la fauna. El parc te una extensió de 4.723 hectàrees, de les quals 825 són reserva natural integral. La ruta que us proposem avui recorre perimetral ment tot el parc, i ens permetrà conèixer els diversos espais.
Baixant d'un dels aguaitadors dels estanys
El punt de sortida de l’itinerari és al Mas Cortalet, el centre d’0informació del parc, que és al quilòmetre 13.6 de la carretera GIV 6216 de Sant Pere Pescador a Castelló d’Empúries. Aquí hi ha zona per a aparcar, àrea de pic-nic, bar i el centre d’informació del Parc, on us facilitaran el fulletó ‘Ruta dels estanys’, que us servirà de guia per recórrer en bici el parc.
La sortida es fa per la banda dreta del mas, cap a l’estany del Cortalet i la closa de les Molleres. Als estanys hi ha llocs de guaita habilitats. La ruta està marcada amb estaques baixes amb una franja blava i una bicicleta gravat a la part superior. En algun punt han caigut o algun ximple les ha trencat, però la ruta no te pèrdua.
El camí segueix vora la tanca de la reserva natural i passa un mas abandonat. Al km 1.4 gira a l’esquerra per una ampla pista que passa pel mas de Can Comes, i al 2.55 gira a dreta i passar entre dues columnes. Arribeu a l’estany d’Europa, que la ruta voreja. Passeu per la depuradora, la volteu a la dreta i, per un espectacular pont de fusta, creueu la Muga. A l’altra banda hi ha l’urbanització d’Empuriabrava. Sortiu al carrer, l’agafeu a l‘esquerra i immediatament gireu a la dreta; tot recte i creuareu aquest bunyol urbanístic. En arribar al final un carril bici que surt enfront després de travessar un carrer, us menarà a la carretera de la Rubina. Cent metres a l’esquerra i surt un nou carril bici que va fins a la urbanització de Santa Margarida, un altre nyap.
Amb un gir de 180 graus a la dreta creueu la carretera per sota i seguiu per una carretera local cap a Palau Saverdera durant 2.2 ks. Després d’un revolt, i passat un pontet, us desvieu pel camí que, a l’esquerra, circula paral·lel a una canalització d’aigua de formigó. Al km 12 trenqueu a l’esquerra després de passar una barraca. Fent girs a esquerra i dreta el camí desemboca al GR 92 i el seguiu a la dreta (km 12.8). Mig quilòmetre després sou a la carretera; feu esquerra dreta i seguiu pel camí de terra fins el km 14.2, que girem a l’esquerra cap a Vilaüt. Tres cents metres després sou a l’estany, equipat també amb aguaitadors.
La zona boscana de la Mugueta
Seguint sempre el camí, tot i que és perdedor, torneu de nou a la carretera (15.3 km) i gireu a la dreta. Un quilòmetre després, en un revolt, agafeu el camí de l’esquerra. S’inicia un tram de corriol boscà pel què creuareu la Mugueta i anireu fent ziga-zagues fins desembocar en una zona de conreus (17.25 kms), 700 metres després gireu a la dreta en paral·lel al rec dels Salins, que deixeu al 18.6 kms creuant-lo per damunt d’un pontet.
Al 20.5 kms arribeu a Castelló d’Empúries, però la ruta segueix recte fins la carretera. La creueu seguint per la carretera d’enfront direcció Empuriabrava. Just sota el pont de la carretera Roses-Figueres (21.2 kms) gireu a la dreta per una pista de terra que creua per un gual la Muga. Seguiu aquesta carretera, ara asfaltada, fins un mas. Just al costat (22.2 kms) surt a esquerra un camí de terra que desemboca a una carretera asfaltada (24.7 kms). A l’esquerra arribareu aviat al Cortalet i al cotxe.
Dificultat. Fàcil. Distància. 26.50 kms Temps: 3h Desnivell 65 m. 

Publicat al suplement Indrets de El Mundo