26/7/12

La Bilbao-Bilbao fa 25 anys

Si la UCI no hi troba cap inconvenient, i en principi no li ha de trobar, una de les proves més interessants del calendari cicloturista, la Bilbao-Bilbao, de l'any vinent es farà el dia 17 de març. En l’edició de 1013 la prova basca arribarà al seu vint-i-cinquè aniversari.
La Gran Via de Bilbao, punt d'arribada de la marxa
Sense classificacions, amb cinc sortides (des del pont de Deusto a partir de les 8 i cada 15 minuts) segons el ritme de cadascú i amb una organització impecable en tots els aspectes, la marxa basca s’ha convertit des de 1988 en un punt de cita de milers de cicloturistes de tot l’estat que ja tenen ganes de començar a pedalar de valent; i amb l’hivern que hem tingut enguany, segur que les ganes encara seran més intenses.
El recorregut habitual de la Bilbao-Bilbao te uns 115 quilòmetres íntegrament per carreteres biscaïnes, la majoria de les quals romanen tancades al transit durant tota la proba. Ascendeix a quatre petits ports: Andraka, a 141 m, Umbe, a 232 m., Artebakarra, a 137 m., Gerekiz, a 181 m. I Moega, a 320 m., fet que la fa assequible per a tota mena de ciclistes L’arribada és un llarg i espectacular esprint per una Gran Via bilbaïna plena de públic a vessar, després d’haver pujat fins la basílica de la Begonya, d’haver creuat el pont de la Salve i de passar pel costat del museu Guggenheim. Hi ha premi per a tothom, records de participació (una samarreta i una motxilla) i un ambient extraordinari. L’afecció al ciclisme i la bellesa d’Euskadi hi posen la resta.
L'edició 2011 de la clàssica cicloturista Bilbao-Bilbao va batre tots els seus propis rècords de participació: 9247 ciclistes (txirrindularis en euskera) es van trobar al pont de Deusto per recórrer els bellíssims 115 kms de la ruta. A l’edició de l’any passat la participació va ser similar.