13/7/12

L’Estartit i el Ter Vell

La plana del baix Ter, a tocar de la seva desembocadura (la gola), ofereix múltiples recorreguts per fer en bicicleta d’una varietat paisatgística i de gran facilitat. En una entrada anterior us vam proposar un circuït per la riba dreta i avui us en proposem un per l’esquerra, amb sortida i arribada a la població de l’Estartit. 
Sortint de l'Estartit amb el massís del Montrgí al fons
Els espais protegits de la Platera i el Ter Vell estan envoltats d’edificis. Malgrat això, l’esforç per a recuperar-los dels darrers anys, en que han passat a formar part de l’espai d’Interès Natural dels Aiguamolls del Baix Empordà, ha fet que es converteixin en una excel·lent destinació per cloure una pedalada de natura per la riba del Ter.
Sortim des de l’oficina de Turisme de l’Estartit, situada al passeig marítim, on podem deixar el cotxe. Amb el mar a ma esquerra pedalem fins el final del passeig, just al parc del a Pineda. Primer per la calçada, i quan acaba per l’ample vorera apte per a bicis. Tombem a la dreta pel carrer de les Salines. A ma esquerra hi ha el primer observatori d’aus damunt els aiguamolls del Ter Vell, l’antiga desembocadura avui una fèrtil terra de conreu. Esquerra avinguda de la Costa Brava i, al final, esquerra de nou en direcció Torroella de Montgrí per l’avinguda de la Platera. Esquerra, pont damunt del Rec Vell.
A 600 metres hi ha una cruïlla de quatre camins. Girem a la dreta per una ruta asfaltada fins l’entrada del càmping i que segueix després en terra compactada. El camí principal, que heu de seguir, gira a la dreta dos cops deixant sengles trencalls a l'esquerra. El segon va a buscar un mas, el del Pi. Just passada l’entrada del mas girem a l’esquerra seguint el curs del Rec Vell.

El mas del Pí
El camí desemboca en una carretera rural asfaltada 4 quilòmetres després. SI seguim recte serem a Torroella en mig quilòmetre. Val la pena fer la marrada per conèixer la vila. La ruta segueix per la carretera a l’esquerra tal i com hi arribem. L’asfalt s’acaba 3’7 kms més endavant, i 1’4 kms després desemboquem a l’esquerra per un camí que va paral·lel al Ter. Un centenar de metres després la ruta tomba a l’esquerra, però seguint recte anem a parar just a la gola del Ter. No us perdeu l’espectacle de la natura.
Tornem a la ruta. 300 metres més endavant som ja a l’espai protegit de la Platera, un indret insòlit entre tants apartaments que val la pena conèixer. Girem a l’esquerra i mig quilòmetres després a la dreta. Seguim sempre recte el camí principal i aviat reapareixerà l’asfalt. Just abans de creuar de nou el pont del Rec Vell tombem a la dreta. A l’esquerra trobarem un altre magnífic observatori d’aus sobre el Ter Vell. Més endavant entrem a la urbanització Els Griells. Al final del carrer amb les impressionants illes Medes al nostre davant, girem a l’esquerra. Amb el mar a la dreta anirem a parar al parc de la Pineda, ja a l’Estartit, on abans hem tombat cap al’interior. Seguim el passeig marítim fins la sortida.
Dificultat. Fàcil. Distància. 18.00 kms Temps: 2h Desnivell inapreciable. Bibliografia: Pedalant pel Baix Empordà (Cossetània)) @: www.baixemporda-costabrava.org.

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya