2/4/13

Pels barris del nord, miradors de Barcelona

Entre els anys cinquanta i els setanta es van anar edificant les rodalies d’Horta i de Sant Andreu. Amb tendència a enfilar-se cap a Collserola i amb molt poca planificació i massa especulació, van néixer els barris de Verdum, Guineueta, Canyelles, Roquetes o Trinitat Nova, que avui conformen gran part del districte de Nou Barris, el més jove de la ciutat. 
Pedalant per la plaça de Roquetes
Tot i l’intens treball per dignificar l’urbanisme i els habitatges d’aquests barris i per integrar-los a la ciutat, malauradament encara són una part de Barcelona molt poc coneguda i menys valorada. Per això avui us proposem una ruta per descobrir els barris del nord i els seus 170 mil veïns. I de passada, per contemplar la ciutat a vol d’ocell. Això si, l’orografia fa que hi hagi algunes pujades.
Comenceu a l’estació de metro de Lluchmajor (L4), un punt d’accés fàcil i idoni per endinsar-se en la història i la realitat de Nou Barris. Així, el primer que visitareu és el Parc Central, que incorpora la seu del Districte, la biblioteca i altres equipaments. Està construït sobre el centre del territori, els terrenys de l’antic hospital Mental de la Santa Creu, 120 hectàrees on, especulant-hi, es va aixecar la Guineueta, Canyelles i part de Verdum i Peguera. Els pavellons, obra de Josep Oriol Bernadet, es van començar a aixecar el 1886. Voltareu el parc, un dels més grans de Barcelona, per anar a trobar el Passeig Valldaura i el parc de la Guineueta. D’aquí saltareu la Ronda de Dalt cap a Canyelles bo i recorrent el parc Josep Mª Serra i Martí, primer regidor d’urbanisme de la democràcia. Remuntant Quarter de Simancas travessareu Roquetes fins el mirador del mateix nom, una bona talaia damunt Barcelona. A partir d’aquí començarà el descens cap a Trinitat Nova, passant pel popular Ateneu i escola de circ Rogelio River i la Casa de l’Aigua, antiga estació elevadora de les aigües de Montcada que abastien la ciutat i què també te una part a Trinitat Vella, a l’altra banda de l’autopista.
Creuareu aquesta via per un pont que us portarà a Trinitat Vella i d’aquí cap a Sant Andreu per contemplar la Casa Bloc, una joia de l’arquitectura racionalista dels anys trenta creada pels arquitectes del GATPAC i ara rehabilitada. Pel Bon Pastor, entre industries i habitatges, buscareu la Rambla Prim, per la que travessareu La Verneda, La Pau, Besòs i Maresme fins la plaça de Llevant, davant el Fòrum, on podreu agafar de nou el metro. El rutòmetre a seguir és aquest:
Pel carril bici del carrer d'Aiguablava, a Trinitat Nova
SORTIDA.- Estació de metro Llucmajor (L4 sortida Pg. Verdum). DRETA).- c/Lorena. ESQUERRA.- c/ Albert Einstein (passatge al costat d’entrada de pàrquing). RECTE.- Parc central de Nou Barris. Aneu fins el pont que creua Fabra i Puig i sortiu per l’extrem nord seguint el c/Mont Ral fins el final. DRETA.- c/ Vilalba dels Arcs. RECTE.- c/ Marie Curie. ESQUERRA.- c/ Alsàcia. DRETA.- Passeig Valldaura (carril bici). ESQUERRA.- c/ de l’Esquirol Volador. CREUAR.- Rambla Caçador. RECTE.- Parc de la Guineueta. Creueu el parc en pujada. En arribar a l’Institut i a unes escales gireu a la dreta i sortiu del parc. ESQUERRA.- c/Artesania. CREUAR.- Ronda de Dalt. ESQUERRA.- Via Favència. DRETA.- c/Guineueta Vella. ESQUERRA.- c/Antonio Machado. RECTE.- Parc de Josep Mª Serra i Martí. En arribar al final agafeu una rampa que puja a la dreta i sortiu del parc pel carrer Miguel Hernández. DRETA.- c/Miguel Hernández. DRETA.- c/García Lorca. ESQUERRA.- c/ Miguel Hernández. DRETA.- Guineueta Vella. ESQUERRA.- Antonio Machado. CREUAR.- c/Artesania. RECTE.- c/ Quarter de Simancas ESQUERRA.- en bifurcació c/d’Alcántara. DRETA.- c/ Torres. RECTE.- Immediatament c/Mina de la ciutat. DRETA.- Plaça de les Roquetes. Mirador damunt Barcelona. DRETA.- Pg del Bosc.
DRETA.- c/ de Roquetes en forta baixada. DRETA.- c/Portlligat Ateneu Popular de Nou Barris i escola de circ Rogelio Rivel. RECULAR.- c/ Portlligat. ESQUERRA.- c/ Aiguablava (carril bici) S’acaba el carril bici en rotonda. Seguir recte. DRETA.- c/Garbí (esquerra Casa de l’Aigua. Entrar i voltar-la). RECTE.- En sortir de la Casa de l’Aigua per c/ S’Agaró ESQUERRA.- c/ Sa Tuna. CREUAR.- Pont damunt autopista. RECTE.- c/ Almassora fins a escales. Baixar-les. DRETA.- c/ Turó de la Trinitat. RECTE.- Desemboca a Crta. De Ribes. Seguir recte. CREUAR.- Ronda de Dalt (per sota). ESQUERRA. Passeig de Sta. Coloma (carril bici). DRETA.- c/ Torras i Bages (casc Bloc). Passar Pça Orfila, seu districte, església, biblioteca Ignasi Iglesias i centre cultural can Fabra. ESQUERRA.- c/ Sant Adrià. DRETA..- Fra Juniper Serra. DRETA.- c/ Santander. ESQUERRA.- per rotonda Rbla. Prim (carril bici). FINAL.- Plaça de Llevant Estació Maresme i Fòrum (L4).
Dificultat. Fàcil. Distància. 16.00 kms Temps: 1h 38’h (2h 29 en total) Desnivell: 150 metres @: www.bcn.cat
Per l'esborrat (sic!) carril bici davant de la Casa Bloc, a Sant Andreu