13/11/13

El pop art urbà de Barcelona

El parc d'escultures urbanes de Barcelona va augmentar notablement durant la transformació que la ciutat va viure per la preparació dels Jocs Olímpics de 1992. Per a aquella ocasió, fugint del classicisme i l'abstracció, els responsables municipals d'urbanisme van apostar per algunes de les primeres firmes del pop art buscant, amb encert, la interacció amb l'entorn i amb els autors locals.
Poema visual de Joan Brossa als jardins de Marià Cañardo
Així van néixer El cap de Barcelona, de Roy Lichtenstein, mite del pop art, que es pot veure a l'extrem del Moll de la Fusta, els mistos del pioner suec Claes Oldenburg, al costat del recuperat pavelló de la República espanyola de 1937, i el magnífic poema visual de Joan Brossa als jardins que hi ha a tocar del velòdrom d'Horta. Avui us proposem una ruta que enllaça aquestes tres obres, però que no oblida la ciutat real. Així travessareu el barri de la Clota, un insòlit no lloc urbà entre cases baixes, horts, passatges minúsculs i un silenci de poble, i el barri de can Peguera, el darrer nucli de cases barates construïdes als anys trenta, i que s'ha salvat miraculosament de l'especulació i el creixement desaforat.
L'excursió urbana comença al velòdrom municipal, on hi arribareu amb metro, Mundet (L3). Al costat de l'equipament hi ha els jardins de Marià Cañardo, llegenda del ciclisme català dels anys 30. Veureu la gran A de Joan Brossa de lluny.
Mistos, de Claes Oldenburg, a la Teixonera. A la dreta el pavelló de la República
SORTIDA.- Jardins de Marià Cañardo (poema visual transitable en tres temps, de Joan Brossa). DRETA.- Passeig Vall d'Hebron (lateral Ronda). Per vorera. DRETA.- Direcció recinte Montbau Accés Sud. ESQUERA.- c/ de l'Harmonia (pas inferior Ronda). DRETA.- carrer sense nom. ESQUERA.- c/ Jorge Manrique. DRETA.- c/ Cardenal Vidal i Barraquer (pavelló de la República i Mistos, de Claes Oldenburg). RECTE.- c/ Cardenal Vidal i Barraquer. ESQUERRA.- Passatge Feliu (ull, tram d'escales). ESQUERRA.- c/ Alarcón. DRETA.- Camí de Sant Genís a Horta. RECTE.- Avgda. Marquès de Castellbell. ESQUERRA.- Per vorera Avinguda de l'Estatut. DRETA.- Plaça de l'Estatut (Jardins de les Rieres d'Horta. Travessar en direcció nord fins pça. Boticelli). DRETA.- Per pas de vianants abans d'arribar a plaça Botticelli. CREUAR.- c/ Xerès i jardinets. DRETA.- c/ d'Horta. ESQUERRA.- c/ Palafox. CREUAR.- c/ Chapí. RECTE.- c/ Rectoria. DRETA.- c/Eduard Toda. ESQUERRA.- c/ Feliu i Codina. DRETA.- c/ Mestre Dalmau. ESQUERRA.- Passeig Fabra i Puig. DRETA.- Entrada a can Peguera (cases barates). ESQUERRA.- c/ Capsec. DRETA.- c/ Ribelles - Pça. St. Francesc Xavier. RECTE.- c/ Ribelles. ESQUERRA.- c/ Darnius (per escales). CREUAR.- Plaça. DRETA.- c/ Espinaugua. DRETA.- Riells. RECTE.- c/ Montsant. DRETA.- c/ Montmajor. RECTE.- Passeig de la Peira. ESQUERRA.- Avgda. Fabra i Puig. DRETA.- Pça Virrei Amat. RECTE.- Passeig Borbó. RECTE.- Desemboca a Passeig Maragall. RECTE.- Passeig Maragall (plaça Maragall a esquerra. Escultura poeta Maragall). RECTE.- Passeig Maragall fins el final. DRETA.- c/ Còrsega (Plaça sant Josep de Calasanç a l'esquerra). RECTE.- c/ Còrsega. ESQUERRA.- c/ Dos de Maig, (antiga fàbrica Damm). DRETA.- Plaça de les Glòries. DRETA.- Meridiana (nou mercat dels Encants). DRETA. Passeig Pujades ESQUERRA.- Parc de la Ciutadella
(Sortida pel carrer Destillers). DRETA.- Passeig Picasso. ESQUERRA.- c/ de la Ribera (Born). RECTE.- Passeig del Born (Fossar de les Moreres, Sta. Maria del Mar). ESQUERRA.- c/ Espaseria. RECTE.- Pla del Palau. CREUAR.- Passeig d'Isabel II. RECTE.- Passeig Joan de Borbó (Porxos d'en Xifré / Set Portes). DRETA.- c/ Reina Cristina. ARRIBADA.- El cap de Barcelona, Roy Lichtenstein. Metro Jaume I (L 4) i Drassanes (L 3).
Dificultat. Fàcil. Distància. 13.50 kms Temps. 1h 15’ (1h 45' amb aturades) Desnivell. 55 metres. @. www.bcn.cat
El cap de Barcelona, de Roy Lichtenstein, al Moll de la Fusta