6/5/07

La travessa dels Alps


L’estiu del 2003 el Tour de França va fer cent anys. La cursa més important de la història del ciclisme ha anat deixant al llarg dels anys un rastre d’indrets mítics i plens de referència per tots als afeccionats al ciclisme per allà on passa. Les carreteres que pugen colls dels Alps com la Madelèine, l’Alp d’Huez, el Galibier, l’Iseran o el coll de Vars formen part des de 1911 d’aquest reguitzell de llocs carregats de simbolisme.
L’any 2001 en Rafael Vallbona i en Llorenç Pros es van endinsar per les rutes dels colls de muntanya dels Pirineus i ho van narrar amb nervi literari i un entusiasme que s’encomana a De Donostia a Portbou (Ed, Proa). L’any següent van portar els lectors pedalejant per les carreteres dels mateixos grans colls alpins que, qualsevol tarda d’estiu, veiem escalar pels professionals a la televisió.
La èpica del ciclisme, un esport agònic que eleva els seus practicants a la categoria d’herois, es trasllada a les pàgines d’aquest llibre de la ma, i les bicicletes, de dos afeccionats que no saben de més heroïcitats que esforçar-se per aconseguir les seves fites personals i mitològiques.

De Ginebra a Niça. Les rutes del Tour 2
Ed. Proa. Alí Bei 22