12/10/09

La sostenibilitat insostenible


No és una llegenda urbana, malauradament és veritat: el Bicing, la gran aposta de Barcelona per un transport públic sostenible, és absolutament insostenible. Hi ha un estudi d’una consultoria medioambiental que no s’ha fet públic, que delata que la quantitat d’emissions de CO2 que els usuaris de la bicicleta pública estalvien a l’atmosfera de la ciutat és superada amb escreix per la quantitat d’emissions de CO2 que provoquen les furgonetes del sevir amb les seves anades i vingudes constants per tota la ciutat traslladant bicis d’una estació a l’altra o reparant-les.
No és una denúncia contra la política de l’ajuntament de Barcelona, d’això ja se n’encarrega amb constància de flagell la redacció de la Vanguardia, diari que odia editorialment les bicicletes i els qui les conduïm. Es tracta de donar un toc d’alerta per millorar la gestió del servei i fer-la més eficient ambientalment, perquè per això es va crear. No n’hi ha prou amb presumir de l’èxit del Bicing i de com s’hi emmirallen moltes altres ciutats, cal que el mitjà respongui a les necessitats polítiques pel qual es va crear.
Esperem comprovar com funciona ambientalment a Girona o Sevilla, que ja el tenen en funcionament, i altres ciutats que el tindran aviat com Madrid o Badajoz.