29/3/10

"Volta" clàssica

Aquesta setmana pasada, durant la celebració de la 90èna edició de la “Volta” ciclista a Catalunya, EL TOURMALET us ha ofert un seguit d'imatges antigues relacionades amb el desenvolupament de l’etapa de cada dia. Aquesta iniciativa s’inscriu en l’ambiciós treball que s’està portant a terme de cara a l’edició del centenari l’any vinent i que properament us explicarem. Si algú te imatges antigues de la “Volta”, us pregaríem que us poséssiu en contacte amb EL TOURMALET. Poden ser peces de valuoses per commemorar com cal el primer segle de vida de la cursa més important del nostre país i una de les més antigues del món.

Miquel Poblet, un altre gran campió català, i també del Vallès (Montcada i Reixac), que va guanyar dues edicions de la "Volta", els anys 1952 i 1960

Així rebia Barcelona els corredors de la "Volta" l'any 1930, amb el líder, tanbé un català, en Marià Cañardo, al capdavant.

Un ambient com el viscut a l'etapa del Priorat ja el coneixia la "Volta" al llarg de les primères dècades del segle XX, quan el ciclisme i al boxa eren tant populars, o més, que el futbol.

Així eren els sprints finals d'etapa als primers temps de la cursa. La imatge reprodueix una arribada de 1924.

José Recio (Kelme) va guanyar la "Volta" l'any 1983. Va ser el darrer català en fer-ho. L'anterior havuia estat Josep Novales l'any 1963, i abans Miquel P Oblet els anys 1952 i 1960

No sempre el grup perseguidor ha tingut bones carreteres on poder rodar fort per atrapar els escapats. Als anys vint els perillosos guals de sorra abudaven com si es tractés dels 'oueds' que travessa la Titan desert, però els corredors no aixecaven el pedal.

Un record per a Marià Cañardo, set vegades guanyador de la "Volta":
1928, 1929, 1930, 1932, 1935, 1936 i 1939