9/11/10

La “Volta” a Catalunya vol tornar a Menorca

El dia 11 de setembre de 1977, el mateix dia de la històrica manifestació d’un milió de persones al Passeig de Gràcia de Barcelona reclamant la restitució de les institucions catalanes, la 57èna edició de la “Volta” Ciclista a Catalunya va recórrer per darrera vegada les carreteres de Menorca.
L’etapa es va dividir en dos sectors. El primer va transcórrer entre Ciutadella i l’alt de Monte Toro, amb 39 quilòmetres. El guanyador va ser el gran Joop Zoetemelk, que va avançar en només 12” a l’espanyol José Enrique Cima,que es va retirar a l’etapa amb final a la Garriga després d’haver anat líder de la cursa degut a una caiguda en l’etapa anterior mentre escalava l’alt del Mas Nou a Platja d’Aro.
Per la tarda el segon sector va portar els corredors des d’Es Mercadal fins a Maó, amb 92 quilòmetres. Freddy Maertens en va ser el guanyador a l‘esprint per davant de Mantovani.
Diuen les cròniques de l’època que aquella edició de la “Volta”va ser una de les millors pel planter de corredors que s’hi van reunir: Zoetemelk, Martens, Martínez Herédia, De Muynck, José Luís Viejo, Pere Torres, Pérez Galdós, Miguel Maria Lasa...
A punt de celebrar el seu primer segle de vida, la cursa, la tercera per etapes més antiga del món, amb voluntat de portar l’afecció al ciclisme i els valors humanistes de l’esport a totes les terres del domini lingüístic del català, vol tornar a recórrer les avui modernes carreteres menorquines. De moment el maillot blanc amb franges verdes de la U.E Sants, que distingeix al líder de la cursa, s’ha tornat a passejar aquests dies per l’illa desvetllat no poca curiositat.