25/6/13

El Clot: passat rural, present global

El pas del Rec Comtal va fer del Clot una pròspera ruralia hortícola que proveïa la ciutat. Al segle XIX s’hi van instal·lar farineres, adoberies i bòbiles. Avui el Clotum Melis (clot de la mel) medieval és un barri obrer i residencial i es projecta com a una de les àrees urbanes més equilibrades per situació i cohesió social. Us proposem descobrir-lo en una pedalada nocturna, amb calma i sense calor.
Les cases del carrer del Clot, un rar exemple d'arquitectura rural a Barcelona
Les nits estiuenques són un bon moment per descobrir racons de la ciutat què, amb les presses quotidianes, mai no tenim temps per conèixer. El Clot pot semblar un barri sense gaire interès, però us assegurem que la ruta que us proposem permet entendre la història i l’avenir del territori. Entorns rurals, masies senyorials, les primeres fàbriques i modernes zones urbanes formen part de la ruta i ajuden a copsar la transformació de rural a global d’aquest indret barceloní.
Hem fixat la sortida al centre de la ciutat, a la plaça dels Traginers, al peu de l’antiga muralla. Per Sotstinent Navarro accedim al darrera de l’edifici de Correus i travessem Via Laietana en direcció cap a Santa Maria del Mar. Passem pel Fossar de les Moreres, Passeig del Born, girem Comerç a la dreta fins Marques de l’Argentera i, pel carril bici, a l’esquerra fins el Parc de la Ciutadella. Un cop a la rotonda girem a l’esquerra pel passeig central i sortim del parc per Pujadas. Agafem el carril bici a la dreta i seguim per: ESQUERRA.- Meridiana, DRETA.- Sancho de Ávila, ESQUERRA.- Granada, ESQUERRA.- Diagonal, DRETA.- Glòries (Encants Vells, Farinera del Clot i parc del Clot al darrera), DRETA.- Meridiana, DRETA.- c/ del Clot.
El carrer del Clot (de trànsit restringit) és el centre de la vida quotidiana del barri i hi ha moltes coses a veure. Només entrar-hi fixeu-vos be en el grup de cases baixes que denoten el passat de nucli rural, és un rar exemple d’questa mena d’habitatges a tota la ciutat. Seguint endavant podeu observar la casa modernista al número 46, la casa de 1911 número 88, la casa Budesca al número 92 i l’antic ajuntament del Clot al número 73 (fixeu-vos en la pintura de Sant Jordi al frontispici central). Abasn de seguir feu una volta pel mercat que us queda a ma dreta, a la plaça de Font i Sagué. De nit i a l’estiu, aquesta és la zona més animada del barri.
Carrer del Clot, davant l'antic edifici de l'ajuntament
Seguiu pel carrer del Clot amb el següent itinerari. CREUAR.- Espronceda (masia senyorial Torre del fang), ESQUERRA.- Mallorca, ESQUERRA.- Meridiana, DRETA.- Rogent (vianants), ESQUERRA.- Finestrat, ESQUERRA.- Xifre. Just a la cantonada hi ha el restaurant Kailash, el primer restaurant de cuina tibetana de Barcelona i un referent de la diversitat cultural del barri. Podeu fer un menú degustació de la rica i equilibrada cuina del país per 20 €. El tracte és molt amable, la decoració us farà creure que sou a Lhasa i us desaran la bicicleta.
Després de sopar seguiu per Xifré avall i continuar per: DRETA.- Provença, ESQUERRA.- Passeig de Sant Joan, DRETA.- Diputació, ESQUERRA Girona, RECTE.- Méndez Núñez, ESQUERRA.- Sant Pere més Alt fins Plaça de Sant Pere. Creueu el barri de les Basses de Sant Pere pels seus carrerons tranquils de nit i desemboqueu a la plaça Comercial. Des d’aquí tombant a ma esquerra pel Passeig del Born, Fossar de les Moreres i Santa Maria del Mar, tornareu a sortir a Via Laietana i Correus. Al darrera la calma placeta dels traginers us acollirà.
Dificultat. Fàcil. Distància. 11.20 kms Temps: 1h 06’ (1h 45’ amb aturades) Desnivell. inepreciable. @: BCN.cat
La Diagonal davant la torre Agbar, porta d'entrada al barri