12/6/13

Vista panoràmica de la primavera a la Cerdanya

Aquesta primavera tan tardana està deixant unes postals impagables al territori. A la Cerdanya, terra de contrastos on les estacions solen tenir una presència acusada, ofereix uns paisatges de neu, verd, aigua i sol difícils de reunir en una sola mirada. Us proposem una volta panoràmica per observar els cims pirinencs i de la serralada del Cadí en una visió de 360º.
Camí de Sanavastre amb la neu del Moixeró al fons
La ruta surt de l’antiga duana que divideix absurdament la comarca entre dos estats. Enfileu el voral de la carretera N-152 en direcció cap a Puigcerdà. A l’esquerra veureu el cim del Coma Morera, el de la Coma i el Pas dels Lladres coberts de neu. Abans d’arribar a la rotonda presidida per un jugador d’hoquei, tombeu a dreta per l’antiga carretera de Vilallovent. A la petita rotonda seguiu rectes per l’avinguda Pirineus fins l’estació de tren, símbol de la modernitat de les primeres dècades del segle XX. Agafeu el carrer de l’estació, que surt a ma dreta de l’edifici i el seguiu travessant una zona industrial. Deixeu una cruïlla a ma dreta i passeu el pont de pedra que creua la línia fèrria. Immediatament gireu a la dreta cap al Pont de Sant Martí i Guils-Saneja. Passeu el pont i seguiu rectes deixant la carretera a Guils. Sou a Sant Martí d’Aravó. El camí asfaltat us porta entre prats i l’aristocràtica urbanització del Reial Club de Golf cap a la capella del Remei, el popular restaurant La Torre del Remei fins desembocar, després d’una important baixada, a la carretera general que va a la Seu d’Urgell. La creueu per la rotonda i seguiu pel camí rural enquitranat que hi ha enfront seguint els senyals que diuen Talltorta, La Font de la Vall i Urbanització La Corona. Deixeu el pròxim trencall a la dreta que porta a aquesta urbanització i avanceu en baixada. Aviat passareu per l’àrea de pic-nic de la font i un petit cementiri. Deixant un trencall a l’esquerra arribareu al llogarret de Talltorta, que travesseu pel mig, creuareu el riu d’Aravó i desembocareu en una altra camí rural asfaltat que agafareu a la dreta. Aviat travessareu el Segre, imponent d’aigua. Deixareu un trencall a esquerra que mena a la carretera general i un camí que surt enfront en pujada i seguiu sempre en direcció cap a Soriguerola i el camp de Golf (un altre) pel camí asfaltat.
Aviat travessareu Soriguerola i el golf, i seguireu sempre rectes en direcció Sanavastre. Davant, la immensitat dels contraforts del Cadí emblanquinats i, a l’esquerra, la Tossa d’Alp curulla de neu. Als vostres peus, el verd de l’herba humida esclata als ulls en un contrast de colors que la llum del sol aviva. És un moment difícilment repetible.
Després d'haver creuat Talltorta
Un cop a Sanavastre drets cap el carrer que baixa voltant l’església i remunteu després la costa; tot recte sense deixar la ruta asfaltada i de cara a la Tossa d’Alp. Sortireu a Prats, desembocant en una rotonda on tombareu a l’esquerra per la carretera LP 4033. Al trencall que diu Mossoll gireu a l’esquerra i aneu cap a aquest petit poblet encara miraculosament rural. Travesseu-lo en marcat descens fins un trencall, també asfaltat, que a la dreta us portarà cap a l‘aeròdrom de Cerdanya. Torneu a pedalar entre neus i verds. Passeu l’accés a les instal·lacions i seguiu direcció Alp fins un camí clar de terra que neix a ma esquerra després de passar uns grans arbres vells i malalts tot passant sota una petita línia elèctrica. El camí us portarà a Estoll, un altre llogarret convertit en urbanització. Sortiu del poble pel pont que travessa el riu d’Alp i seguiu carretera enllà en una forta pujada que mena a Escadarcs. Abans de sortir a la carretera general hi ha un camí de terra ample que hi corre en paral·lel a ma esquerra. Agafeu-lo. Desembocareu al camí rural asfaltat pel qual heu vingut abans des de Talltorta cap a Soriguerola. Seguiu rectes travessant de nou el pont del Segre. Deixeu ara però el trencall a Talltorta i continueu cap a Puigcerdà. Creueu la carretera N-152 i seguiu rectes pel camí asfaltat d’enfront. El camí acaba desembocant de nou a la carretera. Agafeu-la només per passar el pont sota les vies del tren. A la rotonda del jugador d’hoquei tombeu a la dreta cap al polígon industrial i immediatament a l’esquerra pel camí d’Age, que després es diu carrer Pau Ferrer. El carrer s’acaba just a l’antiga duana, allà on heu començat la ruta.
Dificultat. Mitjana. Distància. 31.00 kms Temps: 2h 17’ (3h 06’ amb aturades) Desnivell.280 m. Cartografia: Cerdanya (Editorial Alpina)
Fa inmpressió pedalar al peu dels contraforts del Cadí coberts de neu